23.6.08

...ένα υπέροχο ποίημα που έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική

Σήμερα, ανοίγοντας ξεχασμένα e-mail στον Η/Υ (μαζεύτηκαν πολλά πάλι :( ) εντόπισα κι αυτό το ποίημα που έγραψε ένα παιδί από την αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένη σαν το καλύτερο ποίημα του 2006 (αργα το θυμήθηκ:( ).

 
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
            Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
            Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
            Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
            Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
            Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
            Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
            Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
            Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
            Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
            Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
            Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
            Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
            Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
            Και λες εμένα έγχρωμο;


----------------
Now playing: R.E.M. - Everybody Hurts
via FoxyTunes

7 σχόλια:

busy bee είπε...

Καλημέρα!
Πάρα πολύ ωραίο ποίημα!
Αφιερωμένο στους πάσης φύσεως ρατσιστές ανά τον κόσμο!!
Ωρα καλή!

Αθηνά είπε...

καλημέρα busy bee! ελπίζω να πιάσει τόπο η δημοσίευση. Γιατι κατα τη γνώμη μου, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι... διαφέρουν μόνο οι ρατσιστές!

Ανώνυμος είπε...

Μμμμμμ...
Η αλήθεια είναι οτι ο ρατσισμός είναι αρκετά άσχημος για τους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους...Αλλα δεν μπορεί κανείς να κρίνει και αυτούς που αποφάσισαν να γίνουν ρατσιστές...
Ρατσιστής δε γεννιέσαι, μα γίνεσαι..
Και κάποιες φορές (σίγουρα θα κριθώ για αυτή μου την κουβέντα) κάποιοι γίνονται απλά και μόνο από θυμό....
Τις περισσότερες όμως από φόβο...
Άλλωτε κάποιοι δεν αποδέχονται το διαφορετικό ή το ασυνήθιστο προς την καθημερινότητα τους..
Κακά τα ψέμματα..Δηλώνω αντιρατσιστής αλλά δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδία των ομοφυλόφιλων...Οπότε και του λόγου μου γυρίζω πίσω σε μια διαφορετική αλλά σίγουρα ρατσιστική κατάσταση...
Ουυφφ....
Αυτό το topic δεν έχει τέλος.......

Αθηνά είπε...

Πράγματι δεν έχει τέλος...
Κατα τη γνώμη μου είναι σεβαστές οι επιλογές του καθένα, πόσο μάλλον σε έναν τόσο ιδιωτικό χώρο όπως η κρεβατοκάμαρα, Ανώνυμε.
προσωπικά φοβάμαι ακόμα το διαφορετικό και προσπαθώ αν μην το κρίνω αν δεν το γνωρίσω πρώτα, στο μέτρο του δυνατού πάντα - Καθώς για ό,τι δε γνωρίζω δεν μπορώ να έχω απόψη.
Όπως όμως λέει και ο Βολταίρος, και να είναι καλά ο busy bee που το υπερασπίζει στο blog του: "ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ,ΑΛΛΑ,ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ!" αυτό σημαίνει για μένα αντιρατσισμός. Η ομοφυλοφιλία που θέτεις είναι κάτι που προσωπικά δε γνωρίζω. Σίγουρα όμως σέβομαι τις επιλογές του καθένα στο κραβέτι του.
Και πάλι ευχαροιστώ για τη συμμετοχή.

Ανώνυμος είπε...

wraio to keimeno alla egw den vriskw kapou ton ratsismo...

mou th spaei pws otan anafereis to otidhpote gia kapoion anomoio sou oloi trexoun na se katasparaxoun legontas sou oti eisai ratsisths (enw kata vathos einai oi idioi...

an kai sto katw katw oloi exoume ligo polu pei kati ratsistiko gia kapoion... as to paradextoume loipon, kai afou kaneis den einai kaluteros kai sostoteros apo ton allo na mhn arxizoume na ton katakrinoume xwris prwta na skeftoume oti emeis exoume kanei ta idia kai isws kai xeirotera!!!!!

Ανώνυμος είπε...

^^^ "giorgos"

Αθηνά είπε...

Γιώργο μου δυστυχώς έχεις δίκιο. όλοι έχουμε ρατσιστικά στοιχεία στον χαρακτήρα μας. Άλλοι σε ισχυρότερο βαθμό κι άλλοι όχι τόσο. Και γι αυτό κατα τη γνώμη μου ευθύνεται το περιβάλλον στο οποίο ζούμε κι κυρίως αυτό στο οποίο μεγαλώσαμε. Εκείνο όμως στο οπόιο αποσκοπούσα με τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου ήταν να μοιραστώ κάτι που μου έδωσε μια άλλη οπτική!
Ας το ονομάσουμε μια σπίθα που εν δυνάμει μπορεί να βάλει φωτιά στις προκαταλήψεις! Γιατί ο κόσμος που μπορεί να υπάρξει αύριο είναι μόνο στο χέρι μας να πραγματοποιηθεί ;)

Πάσχα το Ορθόδοξον! (;)

Δε συνηθίζω να εμπνέομαι από θρησκευτικές γιορτές για τις αναρτήσεις μου. Μα φέτος αισθάνομαι πιο πολύ από ποτέ την ανάγκη να γράψω για την ...