29.1.24

Life coaching και “ζήσε το όνειρό σου!”

 



Νέα τάση στη σύγχρονη φιλοσοφία/ κοσμοθεωρία  και ταυτόχρονα νέο «επάγγελμα» αποτελεί η «προπονητική ζωής», όπως είναι η ελληνική ορολογία, ή αλλιώς Life coaching

Όμως, που βασίζεται; Ποια ανάγκη δημιούργησε αυτή την πρακτική; Ποιες είναι οι αιτίες; Τι πρέπει να σπουδάσεις για να βοηθήσεις κάποιον να βρει το δρόμο του; Ερωτήματα στα οποία δεν έχω απαντήσεις. Σκέψεις μόνο καταθέτω. Ούτε ψέγω, ούτε επαινώ. Ούτε κατακρίνω, ούτε επιδοκιμάζω.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται ματαιωμένοι. Θλιμμένοι με τη δουλειά τους, απογοητευμένοι από τον κόπο που καταβάλουν και τις πενιχρές αποδοχές τους, κουρασμένοι από τις υποχωρήσεις που υποχρεώνονται να κάνουν, αποκαρδιωμένοι από τα όνειρα που έβαλαν «στην ντουλάπα» επιδιώκοντας ένα πιο ασφαλές μέλλον κι αδικημένοι που παρά τις καλές σπουδές, τα προσόντα και την υπερεργασία τους δεν λαμβάνουν καμία ικανοποίηση ούτε αναγνώριση της προσφοράς τους.

Σημεία του καιρού, θα μου πεις. Κατάφορη αδικία θα πω εγώ, συγκρίνοντας είτε με τους «προνομιούχους» γόνους πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, είτε με τους συμπολίτες ίδιας οικονομικής «κάστας» σε άλλες χώρες του εξωτερικού όχι πλουσιότερες από τη δική μας. (Άλλη κουβέντα αυτή… θα επανέλθω σε επόμενο πόστ).

Κι επειδή όπως λέει κ ο σοφός λαός «ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά πιάνεται», σε τέτοιες καταστάσεις έρχεται ένα άρθρο, ένα podcast, μια επιστημονική θεωρία, μια διαφήμιση και σου προτείνει να δοκιμάσεις να αλλάξεις τη ζωή που δε σε ικανοποιεί με κάτι άλλο. "Να δοκιμάσεις να μεθοδεύσεις το όνειρό σου και να το υλοποιήσεις". Ένα σωρό ιστορίες ονείρου καθημερινών ανθρώπων κάθε ηλικίας, που έγιναν πραγματικότητα, προβάλλονται.

 Ποιος από εμάς δεν θα δοκίμαζε να αλλάξει τη ζωή του αν του υποσχόντουσαν μια πρακτική, μια μέθοδο «εγγυημένη» έναντι κάποιων ευρώ (); Τι έχει να χάσει; Άλλωστε, η καθημερινότητα που περιέγραψα δεν αντιστοιχεί σε παροχές, ούτε σε ασφάλεια ή ικανοποίηση.

Εκεί έρχεται ο «life coach», ο άνθρωπος που αυτοπροβάλλεται σαν βοηθός σου και «προπονητής» σου στο ταξίδι για την καλύτερη ζωή. Με συμβουλές, βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, τεχνικές και καθημερινές πρακτικές φιλοδοξεί να σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου. Μπορεί και να τα καταφέρει. Δεν ξέρω. Μπορεί και να το δοκίμαζα.

Σίγουρα, όμως, πιστεύω περισσότερο στη δύναμη της θέλησης, της καθημερινής προσπάθειας και δράσης (“όχι λόγια, έργα” που έλεγε και μια παλιά πολιτική καμπάνια) και πάρα πολύ στη δύναμη της αυτογνωσίας που έρχεται με την ενδοσκόπιση και την ψυχανάλυση.  Αν με ρωτάς, αν μπορούσα να απενδύσω στον άνθρωπο, θα επένδυα στην επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης, για καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους, για οριοθέτηση του εγώ και των τοξικών εγώ που θα θελήσουν να μου επιβληθούν. Νομίζω ότι θα έπρεπε να μας συνταγογραφείται η ψυχανάλυση, τακτικά κι ίσως και υποχρεωτικά. Τουλάχιστον έτσι θα μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να πιστεύσουμε στη δύναμη και στο όνειρό μας. Μπορεί, έτσι, και να το υλοποιήσουμε 😉

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Life coaching και “ζήσε το όνειρό σου!”

  Νέα τάση στη σύγχρονη φιλοσοφία/ κοσμοθεωρία  και ταυτόχρονα νέο « επάγγελμα » αποτελεί η « προπονητική ζωής » , όπως είναι η ελληνική ορο...