25.2.07

«μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος»



Σίγουρα στο ταξίδι της ζωής μας στέκονται, κάθονται, βρίσκονται γύρω μας, δίπλα μας κι απέναντι μας δεκάδες άλλες ψυχές άλλοτε σαν γνωστοί, άλλοτε σαν φίλοι, άλλοτε σαν σύντροφοι, άλλοτε σαν εχθροί. Σαν άνθρωποι που δενόμαστε παράξενα μαζί τους χωρίς να έχουμε φαινομενικά κοινά στοιχεία ή/ και που απωθούμαστε περίεργα χωρίς λόγο.

Παίρνοντας παράδειγμα από ένα ταξίδι που γνωρίζω καλά, βλέπω ανθρώπους να δένονται και να χάνονται με/ ή χωρίς λόγο επειδή κάποια στιγμή στην πορεία του ταξιδιού σε κάποιο τούνελ ή σε κάποιο ξέφωτο οι δύο ψυχές συναντήθηκαν στο ίδιο βαγόνι σε διπλανές ή αντικριστές θέσεις.

Έτσι μέσα στο τρένο του χρόνου κάνουν για λίγο ή για περισσότερο το δικό τους ταξίδι. Όταν το ταξίδι αυτό τελειώσει οι ψυχές απομακρύνονται και χάνονται ή κρατούν μια στοιχειώδη επαφή.

Και για να μιλήσουμε έξω από το παραμύθι οι φιλίες, οι σχέσεις μίσους αλλά και πάθους έρχονται και παρέρχονται στο μεγάλο αρχικό ταξίδι μιας ψυχής.

Αυτά τα μικρά «ψυχικά» ταξίδια σίγουρα έχουν πολλά να μας δώσουν και σίγουρα έχουμε ανάγκη να δώσουμε από τον εαυτό μας σ’ αυτά.

Πάντα όμως ρισκάρουμε να μην πάρουμε τίποτα, να μείνουμε μόνοι… Ή πιο σωστά πάντα πρέπει να έχουμε να υπόψη πως είμαστε μόνοι με τον εαυτό μας… πρώτα μόνοι κι ύστερα με τον οποιοδήποτε… συνεπιβάτη.

Κατά τη γνώμη μου, δεν φταίει κανένας. Δεν είναι θέμα εσωστρέφειας. Είναι θέμα προσωπικής ισορροπίας. Αν είμαστε σε ισορροπία με το εγώ μας, δεν μπορούν εύκολα να μας φθείρουν οι σχέσεις. Κι αν πληγωθούμε τότε η ισορροπία ενισχύεται από την εμπειρία και τη γνώση. Δε φοβάται η ψυχή να ζήσει, να γνωρίσει, να ταξιδέψει, να ονειρευτεί, να απογοητευτεί… το ταξίδι μετράει… πάντα όμως προορισμός σαν είναι η «Ιθάκη»!

«μόνος μου έφυγα και φτάνω μόνος

κι όλους τους δρόμους που με φέρανε εδώ πέρα

τους έχω πάλι περπατήσει σε μέρα

μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος»

23.2.07

Η κλήση σας προωθείται...


Ένα βράδυ σε ένα msn διάλογο, ένας καλός φίλος μου έστειλε να διαβάσω ένα άρθρο, σε μια συζήτηση «περί μουσικών ανέμων και λογοτεχνικών υδάτων». (Για την ιστορία, το άρθρο βρίσκεται στο: http://www.enet.gr/online/online_print?id=83815020

«Διάβασέ το», μου λέει, «θα σου αρέσει». Και πράγματι το άρθρο είναι από εκείνα που αγαπάω να διαβάζω και θίγει θέματα που πρέπει απασχολούν όλον τον κόσμο στην καθημερινότητα μας. Μάλιστα ζήλεψα (με την καλή έννοια) και ήθελα να το είχα γράψει εγώ…

Το τραγικό της υπόθεσης είναι όμως, ότι εγώ διάβασα το κείμενο «στα πεταχτά», αποθηκεύοντάς το με τη δικαιολογία να το διαβάσω και το δω αναλυτικά και προσεκτικά κάποια στιγμή πιο ήρεμη.

Κι επειδή έχω αρχή μου την ειλικρίνεια, εξομολογήθηκα την αλήθεια για το άρθρο στον φίλο που μου το έστειλε. Στην κουβέντα που ακολούθησε διαπιστώσαμε ή μάλλον επαληθεύσαμε και οι δύο με λύπη τη σημερινή πραγματικότητα: οι άνθρωποι αρνούνται συνειδητά ή/ και υποσυνείδητα να ασχοληθούν, να παρακολουθήσουν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν για ένα σοβαρό θέμα, ακόμα κι αν αυτό το θέμα αφορά όλους μας με τον α΄ ή τον β΄ τρόπο.

Στην πορεία της συζήτησης, εγώ κατηγόρησα την τηλεόραση, τα πρότυπα που "επιβάλει" και την αλλοτρίωση, κι εκείνος τον προσωπικό μας εγωκεντρισμό σαν αιτία αυτής της κατάστασης.

Όπως και να έχει σήμερα όλοι έχουμε συνηθίσει να επιλέγουμε να ασχοληθούμε με θέματα εύπεπτα, απλά ή/ και «πικάντικα» και κυρίως με θέματα που αφορούν το εγώ μας αποκλειστικά. Γι αυτά μπορούμε να συζητάμε ώρες και να αναζητούμε λύσεις… ακόμα και να καταστρώνουμε σχέδια εφαρμογής για πετύχουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες…

Γι όλα τα άλλα δεν έχουμε ποτέ αρκετό χρόνο να τα ψάξουμε, να τα δούμε από διάφορες οπτικές γωνίες, να σχηματίσουμε τη δική μας γνώμη. Κι όμως είναι θέματα ζωής και θανάτου, θέματα ειρήνης, υγείας, ελευθερίας…
Πλέον αντιμετωπίζουμε τις ειδήσεις του τύπου «80 νεκροί κι εκατοντάδες τραυματίες» σαν κάτι που πιάνει χώρο στην οθόνη και κρύβει φόρεμα ή τα πόδια της παρουσιάστριας της ενημερωτικής εκπομπής.

Δεν είναι τραγικό;

Και ακόμα πιο τραγικό φαντάζει αν το δει κανείς σε κλίμακα μιας ολόκληρης κοινωνίας… έχουμε εθιστεί στο εύκολο, στο μοντέρνο και σε αυτό που δεν χρειάζεται σκέψη. Καμιά φορά μάλιστα εξαγοράζουμε ασυνείδητα τη σκέψη μας με καταναλωτικά όργια, αγοράζουμε ρούχα, cd, φαγητά σε αφθονία, γραφόμαστε σε γυμναστήρια, χορούς και σωματεία και γεμίζουμε το χρόνο μας με πράγματα για να μη σκεφτόμαστε… «πάει μακριά η βαλίτσα…» ή μήπως «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»;
Τελικά ισχύει το «Η ανθρωπότητα είναι απασχολημένη. Παρακαλώ περιμένετε, η κλήση σας προωθείται»

«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον, στο μέλλον που φτιάχνεται όπως θέλετε, αφού η ιστορία σας ανήκει σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε… Μένω μονάχος στο παρόν μου να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου συνένοχο στο φόνο δε θα μ’ έχετε»

12.2.07

Αλήθεια εσύ θα έμπαινες στο τρένο;


Πριν λίγους μήνες, ούσα σε μια πιεσμένη ψυχολογική κατάσταση, με φορτωμένο πρόγραμμα υποχρεώσεων και σε μια προσπάθεια να μην διαψεύσω πολλές προσδοκίες άλλων, έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου: μόλις διεκπεραίωνα την υποχρέωση μου αυτή «θα έμπαινα στο τρένο της ζωής». Σκεφτόμουν πόσο μικρή είναι η ζωή και πόσο γρήγορα την αφήνουμε να περνά στην προσπάθεια μας να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, να κυνηγήσουμε, τα υλικά αγαθά που θα μας την προσφέρουν, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι ίσως το αύριο που θα τα απολαμβάναμε να μην έρθει ποτέ…

Σκεφτόμουνα ακόμα πόσα πολλά ενδιαφέροντα έχω και πόσα πολλά πράγματα θέλω να κάνω, να μάθω, να γνωρίσω, να ζήσω. Και πως όλα αυτά είναι θέμα προτεραιοτήτων της ζωής και του εγώ μου. Δεν αμέλησα βέβαια τη δυσκολία της εκπλήρωσης αυτής της υπόσχεσης… αν ήταν εύκολο θα το έκαναν όλοι, ή τουλάχιστον θα το πάλευαν περισσότεροι. Άλλωστε ως τώρα τίποτα δε μου χαρίστηκε στ5η ζωή. Για όλα πάλευα με το δικό μου τρόπο. Δεν είχα πάντα αποτέλεσμα ευχάριστο αλλά κι αυτό το γεγονός δείχνει πως δε σταμάτησα να το παλεύω. Σίγουρα υπήρξαν άπειρες στιγμές που ήθελα να δραπετεύσω, να χαθώ, να μη ζω… Ευτυχώς στάθηκα τυχερή και είχα δίπλα μου ανθρώπους να με τραβούν στη ζωή, δείχνοντάς μου γκρεμό που ήμουν έτοιμη να αφεθώ, να πέσω. Και τους ευγνωμονώ για αυτές τις στιγμές και για όλες τις άλλες… τις χαρούμενες, τις συγκινητικές, τις θυμωμένες, τις σοκολατένιες…

Μέσα από αυτά γνώρισα τον εαυτό μου.

Όλα αυτά σκεφτόμουν και κάθε μέρα ευχαριστούσα το θεό που πιστεύω και παρακαλούσα για υγεία και δύναμη να παλεύω τα δύσκολα.

Τώρα όμως που κομμάτι αυτό της ζωής πέρασε κι ήρθε η ώρα να εκπληρώσω την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου, χωρίς να φοβάμαι τα δύσκολα, έχω να αντιμετωπίσω τους εχθρούς της αισιοδοξίας μου κι όλους αυτούς που αναμφίβολα νοιάζονται για μένα, και για τα υλικά αγαθά που πρέπει να αποκτήσω στη ζωή μου.

«Μακάρι να σου έρθουν όλα εύκολα στη ζωή σου κ αν μη χρειαστεί να παλέψεις»

«Η ζωή είναι δύσκολη κι εσύ δεν το βλέπεις. Όλα σου φαίνονται εύκολα».

Τέτοια πολλά με ίδιες ή παρόμοιες λέξεις μου λένε κάποιοι από τους σημαντικούς μου άλλους, άτομα που ξέρω πως νοιάζονται για μένα κ θέλουν το καλύτερο. Κι έτσι διχάζεται κανείς και χάνεται…

Εσύ θα έμπαινες στο τρένο, παλεύοντας γι αυτά που αγαπάς; Θα ζούσες κυνηγώντας ευκαιρίες που θα σε φέρουν πιο κοντά στο όνειρο; Θα έφτιαχνες το δικό σου παράδεισο με χρώματα σαν Καζαντζάκης, ακολουθώντας το δικό σου νόστο σαν άλλος Οδυσσέας; Ή θα κυνηγούσες το σίγουρο το δρόμο; Εκείνο που θα σε οδηγήσει μια ζωή ασφαλή, και ισορροπημένη (στο μέτρο του δυνατού πάντα), μακριά από ρίσκα και κακοτοπιές;

Αλήθεια εσύ θα έμπαινες στο τρένο;


«Σε όποια αγκαλιά και να κοιμάσαι εγώ μαζί σου θα ξυπνάω την πιο γλυκιά σου απουσία έχεις ανάγκη να αγαπάω»

Θετική σκέψη, θετική λέξη, θετική στάση Ή αλλιώς: ένας οδηγός για θετική ζωή

  Αισιόδοξη από πάντα, φύσει και θέσει, δεν δέχομαι το ρεαλιστικό μεν αλλά κακό φινάλε της ιστορίας. Ωστόσο, δεν ήμουν πάντα τυχερή και δεν ...